Easy to do business with

AVD

AVD - ett släckmedel som effektivt släcker bränder i litiumjonbatterier

Incidenterna med litiumjonbatterier som fattar eld blir allt vanligare. Fram tills nu har det inte funnits någon effektiv metod att släcka dessa bränder. Nu lanseras AVD, ett helt nytt medel som effektivt kväver litiumjonbatteribränder. Det här är en revolutionerande produkt som kommer att öka säkerheten vid hantering och användande av litiumjonbatterier. Ett nytt släckmedel för bränder i litiumjonbatterier

Med hjälp av en vattenbaserad samling av små mineral bildas en keramisk platta som kyler ner branden och lägger sig som ett tätt skal över brandhärden. Tekniken är ett stort framsteg som minskar ett växande problem i samhället. Litiumjonbatterier blir allt vanligare i produkter som kräver mycket energi, som exempelvis datorer, mobiler, fjärrkontroller och leksaker. Batterierna erbjuder en mycket hög energidensitet, men kan i vissa fall innebära risker.

– För att energin inte ska skena, så kallad ”termisk rusning”, finns ett antal olika säkerhetssystem. Skulle något av säkerhetssystemen slås ut av kraftiga stötar eller slag, eller av hög värme finns risk att batterierna exploderar och brinner med mycket hög temperatur.

Redan har ett antal olyckor skett. Bland annat ett stort antal litiumjonincidenter i flygplan. Nyligen har dessutom över 500 000 hoverboards återkallats av tillverkaren på grund av att många fattat eld. Det finns även mobiltelefoner som återkallats på grund av inre explosioner.

- Med AVD har vi tagit fram en ny lösning som effektivt klarar att släcka bränder i litiumjonbatterier.
- Metoden kan användas som traditionell brandsläckare eller genom en stationär sprinkleranläggning.Traditionella metoder - vatten- och skumsläckare

Skulle en litiumjonbatteribrand uppstå fungerar inte de traditionella metoderna. Vatten bildar vätgas som ökar branden och skumsläckare håller bara nere elden så länge skummet sprutas på elden.Typiska situationer som kan utlösa en litiumjonbatteribrand

- Yttre påverkan - fall, stötar och slag
- Överladdning
- Exponering för hög temperatur

Om någon av de tre ovanstående situationerna är kritisk, startas en kemisk reaktion i elektrolyten i battericellen eller en såkallad termisk rusning. Den producerar då brännbara gaser som, när den kritiska blandningen med syrgas uppnås och den inre värmeutvecklingen är tillräckligt långt fortskriden, gör att apparaten börjar brinna.
Några exempel på privata och industriella apparater som klassificerats som brandfarliga:

- Mobiltelefoner och bärbara datorer
- Barnleksaker
- Elektriska cyklar och skotrar
- Radiostyrda fordon, båtar och flygplan
- Sladdlösa verktyg
- Radiokommunikationsutrustning
- Övervaknings- och testutrustning inom sjukvårdenVar används AVD?

Nischade användningsområden, såsom:

- Litiumjonbatteribränder (batteribränder)
- Brandfarliga fasta/solida metallbränder (t.ex. magnesium, aluminium).
- Högriskmiljöer

Minimerade sekundärskador.

Sekundärskadorna minimeras vid användande av AVD jämfört med alla andra släckmedel. AVD sprayas endast över elden. Det eventuella AVD medlet som hamnar vid sidan av elden kan sedan enkelt torkas bort med papper. Över brandhärden bildas ett skal som när elden slocknat kan tas bort.

På housegard.com kan du läsa mer om AVD »

3 artiklar

per sida

3 artiklar

per sida